05:26
18:10
Vadász hirek   Medvehagyma az egészégért 


Itt a medvehagyma szezonja, a medvehagyma szedés egy nagyon jó családi program, de fontos, hogy tiszteljük és óvjuk a természetet, így csak annyi medvehagymát szedjünk amennyit el is fogyasztunk.

A medvehagyma évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Erősen fokhagymaillatú levelei tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Virágzása április-májusban történik.

A medvehagyma napjainkban igen népszerű lett, mivel fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.

A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza. Másrészről mivel ingyen szedheti bárki ez tovább növeli a népszerűségét.

A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen - mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű  medvehagymalevelet gyűjthet. Aminek mértéke  2 kg/fő lehet naponta. Aki ennél nagyobb mennyiséget kíván leszedni, az csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti.

medvehagyma

Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal  illetve az őszi kikericcsel . A tévedés mindkét esetben súlyos mérgezés lehet. A medvehagyma 20-25 cm-nél nem nő magasabbra,  ha a levelet ujjaink között összedörzsöljük, hagymaszagot kell éreznünk. A másik kettő szagtalan.

medvehagyma lelőhely

 

A medvehagyma levelei ívesen visszahajlanak és 3-4 cm szélesek. A gyöngyvirág levele is visszahajlik, de sokkal szélesebb 6-10 cm szára merev és kemény.







Kategóriák
© Vadászapró.hu 2024 Kapcsolat .. ..
ide jöhet valami szöveg