05:14
20:06
Vadász hirek   Aranysakál Somogyban 


Az aranysakál a kutyafélék családjába tartozó faj. Európa délkeleti részén, Észak-Afrikában és Ázsia mediterrán jellegű vidékein él. Bár kevesen tudják, de Közép-Európában, többek között Magyarországon is igen gyakori volt a 19-20. század-ban, 1989-ben a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján még mint Magyarországon kihalt faj szerepelt, de a '90-es években  újra megjelent a déli megyékben.

Magyarországon főleg délen, Bács-Kiskun megyében, Baranya megyében, Somogy megyében terjedt el, de láttak már példányokat a legtöbb megyében. Hazánkban pár ezer példány élhet. Egyes vélemények szerint azonos a nádi farkassal, azaz a toportyánnal.

A Somogy Megyei Vadászati Szövetség most élve próbál befogni pár példányt, a projectre pályázaton 20 millió forintot nyertek. Magyarországon nem védett állat így évente egyre több példányt ejtenek el a vadászok, mivel természetes ellensége nincs, így a vadállomány látja a kárát a faj szaporodásának.

Aranysakál Somogyban

 

Territóriumuk határait vizelettel és ürülékkel megjelölik, a behatolókat pedig kiűzik. A terület elég nagy ahhoz, hogy eltartsa utódaikat is, amíg saját területet nem keresnek. A sakálok időnként csoportokba tömörülnek, például egy nagyobb tetem körül, de általában egyedül vagy párban vadásznak.







Kategóriák
© Vadászapró.hu 2024 Kapcsolat .. ..
ide jöhet valami szöveg